Inbound Marketing - Generate Leads

Need Help Give us A call Today!

Social Media - Deliver Quality Results

Need Help? Give us A call Today!

SEO - Get Found

Need Help? Give us a call Today!

Coaching

Branding Tips for Modern Marketers

Website Development

Get your FREE SEO Report, Call Us

Isnin, 13 Mac 2017

Marketing , Tough Times and Thrive

We can agree that no one welcomes tough times, but yet, you find businesses thrive during these difficult periods. How do they keep growing?

I took some time out studying some of this businesses, interviewed decision makers and I've gathered some strategies I'd like to share.

The reality is striking off marketing budgets in a bad economy is the last thing you should do. Rather than focusing less on marketing, what you should do is the opposite. We're lucky and you must know this, that marketing today is available to you can be cheap, easy and fast to execute.

Yes believe it, some forms of marketing don’t cost you anything. Social Media is a great way to create online buzz about your product and services. There are many ways if you're not already familiar, use social platforms like FB and LinkedIn , there's online forums, message boards, blogs and video blogs. The key though is to be genuine, use it and encourage communication about your business, product or services.


Partner Up.

Many small businesses shrug at the idea of joint ventures. Splitting revenues aren't accepted because businesses selling their own products usually keep 100 percent of the revenues. But during hard times this kind of thinking may lead to destroyed businesses. Something you should look at because well-executed partner ups it doesn’t subtract from the business - it adds to the business. So best to start looking to pair up resources and skills.


Create strong customer relationships.

If you haven't looked at multi-channel marketing as a strategy, you possibly could do. Because during tough times you would need to emphasise customer relationship-building opportunities. YOU could get involve with telemarketing which allows you to provide information and answer customer questions. And Direct mail and email will allow you to stay in front of your customers when you let them learn about your product on their own schedule.


Continued Advertising.

Carefully assess your current advertising campaigns by analyzing how many ads you run and where they are placed. Do not give into the temptation to cut all advertising. There is an opportunity for success in advertising in a down economy. In down times, fewer businesses will advertise, thinking it is an easy place to save money. This trend creates less competition for existing ad space. More available ad space can provide better negotiation opportunities for the media buyer. Most importantly, though, more ad space decreases advertising clutter, making your ads more visible. Work with the media outlet to strategically place your ads in more visible positions and be sure to include a ‘call to action’ so that you can trace any direct business.


Word of Mouth.

Build and sustain meaningful relationships at all times. Ultimately, when all other factors are similar, people buy products and services from people they like and trust. Maintain relationships and develop new points of contact through sustained networking. Staying top of mind to a potential customer is the key to positive word of mouth.


Search Engine Optimization.

SEO is essential if people are going to find your organization’s website. Research shows that over 80% of customers surfing the web for information on services and products begin at a search engine like Google. SEO helps people find you through the keywords used in search engines. With a small investment in keyword research, you can identify the keywords searchers are using to locate the services you offer. Once you know the words to use, optimize your site with those same terms in your content. Considering the expense of mailing and other paper-related marketing activities, SEO is less expensive and can be more easily tracked for success rates. Spending money on creating a website but not following through with a solid SEO program is the equivalent of buying a car, but not putting any gas in it. Make the most of your website by fueling it to work the way it is intended.


Web Analytics.

If you have a website, you need to track its utility so that you know how to best use it to your advantage. Include a web analytics system, such as Google Analytics, to measure how well your website is working. Web analytics are easy to use and customize and are a cost effective way to understand the success of your site. These reports uncover where website traffic comes from, how long they stay on your site, which areas they spend the most time in and where they exit the site. By studying trends on your website traffic, you will be able to customize the information on your site to attract the most desirable visitors.


Outsource.

Workload doesn’t necessarily diminish in a difficult economy. Internal resources may be scarce, particularly if your organization has downsized its workforce. An alternative to hiring full-time marketing staff is to hire experienced professionals on a contract basis to complete projects as they appear. Activities that are easily outsourced include writing and copy editing, website strategy, research, media planning, graphic design and other resource-intense activities. By contracting with professionals, you can limit your spending and take advantage of the experience and efficiency of someone who focuses on these types of initiatives. When the project is completed, you no longer carry the burden of their overhead and salary.

What do you think? What strategies are you using to keep your business relevant during 'down time'?

Ahad, 26 Februari 2017

Anyone familiar with this?

You Don't Have To feel alone, we know how difficult it is to build and run a business.

Tell me if this feels familiar.

You're already in business and now looking to grow a new one online because you know that today you can't afford NOT to have your business online. You frequently get involved in conversations with those who already have a business, and always I mean always walk away with loads of ideas. Even your social feeds give you information and more ideas, more opportunities, YES, you see what others are doing and you're thinking, 'Hey I could do that too..'

You're so very excited with what you see, the potential income opportunities are in an abundance that, the feeling of excitement almost instantly turns to stress as you get an overwhelming feeling of wanting to do everything presented to you but for some reason, you're not doing any! Even if you did act on it progress is slow, and you're so frustrated because seemingly everyone around you is getting so much more done than you.

 How are they so much more productive?

We are spoilt for options that growth is hindered...Ladies, you need a concrete foundation, this will anchor you towards your goals.  That's why I love mini workshops, over seminars and conferences, they are great for stirring up new ideas and setting things in motion. 

Workshop - Building an Online Business

I know every participant who I met up with brought with them different perspectives, backgrounds, motivation, and capabilities. At my mini workshop for online community Goodlife Entrepreneurs.co, participants will be divided into 3 groups. 



Participants come to learn about Building An Online Business and I feel that this setting allows them to learn from each other too. I try to keep a relaxed atmosphere all the time and make sure everybody feels safe.


The simple but informative welcome pack includes presentation handout, and other reading materials, which participants can always refer to in their own time.




My intention is simply to provide a trustworthy guidance and support platform for ladies between 21-45 who intend to take on online businesses and make an earning from it. 

Attending an interview meeting earlier last week, I had to put in my official request for an hour slot for the mini-workshop on Building An Online Business. A daunting exercise, but necessary, everyone is careful nowadays understandably so with internet scams, and get rich quick activities on the rise. Am glad that I was given the opportunity to present, and humbled that it was widely accepted.

Of course, I missed lunch that day but made up for it at sushi king with my 6-year-old son. 


If you're someone who is a keen and like-minded, feeling a bit lost with the chaotic digital information, looking for guidance on creating a marketing strategy online, perhaps looking for an opportunity or you're already a social media superstar looking to grow your network, or just about anyone who is looking for knowledge and insights into marketing online and methods to earn. Keep in touch. All you need is a strong passion to better yourself

Let's meet up and exchange ideas, we can learn about ways to earn from online activities. Please do, take that first step and Register your interest here, and I will be in touch for an available date for our next mini workshop.


Yes, Goodlife-Entrepreneurs.Co is an online community of women entrepreneurs, looking to connect with like-minded individuals. Oh I almost forgot here's my presentation notes I'm selling on Facebook. For my ladies in Brunei and Singapore, who was interested but couldn't make it. It's priced @ SGD/BND $11.

"Easy guides to follow" - Ms.Monika Tan

 Click to Order

Click To Order


We're living in a digital age and all is possible, YES, I will consider hosting lessons via webinar in the near future, as requested by some.

Do Subscribe to my newsletter, and not miss that announcement.


Khamis, 23 Februari 2017

Who's in the Hot Seat?



If you're a Business Owner / Entrepreneur well most likely you're the one Who's in the HOT Seat!

How do Entrepreneurs Make it in their field?


All entrepreneurs know that their Network is their  "Net-Worth", agree to disagree on this but what I would like for you to do is to come network with us! Especially if you fit all the criteria enlisted here. 

We will share some really powerful strategies to help you connect with each other, work with each other and to create a strong trust-based relationship with each other.

I am passionate about online marketing, if you are too, well let's meet up then. If you've got some business presence online already and wondering whether you're up to date with marketing techniques, sign up for one of three weekly mini workshops that  I help coordinate, and let us start earning from our social efforts.

Yes, we are looking for highly motivated individuals, female preferred to join us in this exciting time as we really start to grow on our digital journey. If you're already an expert in Social Media across platforms and looking for a long-term partnership to grow, well here's our platform. If you're not female but still interested, identify yourself and I will make separate arrangements for you.

We do value someone who can think outside the box, if this is you, we want to hear and meet up with you.
Register here

Selasa, 7 Februari 2017

Curi Cepat 7 Strategi Pemasaran Online Nih..

Jangan Tunggu, Cepat Curi 7 Strategi Pemasaran ini yang boleh terus dilaksanakan oleh perniagaan kecil anda.


Memang tiada cara yang betul atau salah, untuk memasarkan produk atau perkhidmatan anda secara online. Tetapi kajian membuktikan cara yang mengundang kejayaan pemasaran yang tinggi bergantung pada strategi yang digunakan. Disni, sempat saya kumpulkan tujuh taktik pemasaran yang sering saya syorkan dan guna untuk semua perniagaan online saya. Terbukti boleh menjimatkan masa dan juga membawa masuk pelanggan. Baik, jangan berlengah lagi guna sahaja 7 Strategi Pemasaran Online ini.

Praktikan segera Lead Nurturing.

Walaupun ramai yang menafikannya...kajian menunjukkan bahawa komunikasi menggunakan E-mel masih merupakan kaedah yang sangat berkesan untuk 'memujuk' dan menjaga prospek dan pelanggan. (Lead Nurturing) Tak kira sama ada surat berita ke, pengumuman khas diskaun ke, kandungan percuma, komunikasi secara emel masih meninggalkan kesan pada pembaca. Memang agak sukar sekiranya anda kena berinteraksi dengan 100 prospek satu persatu, mujurlah dengan pekhidmatan seperti mailchimp dan getresponse anda boleh menyediakan dan menjadualkan siri komunikasi itu. Dalam "setting" perkhidmatan ini, anda boleh otomasi kan satu 'rangkaian emel' untuk setiap prospek atau pelanggan baru yang mendaftar untuk menerima komunikasi daripada anda. 



Jadualkan Waktu, dan Beri Tumpuan beberapa jam untuk media sosial.

Memang pelanggan anda ingin melihat anda/produk/servis pada media sosial tetapi itu tidak bermakna anda perlu berurusan dengan media sosial sepanjang hari. Cuba beri dua jam setiap dua minggu untuk merancang apa yang anda akan siarkan untuk mereka. Pilih gambar gambar dan tulis catatan ringkas, gunakan perkhidmatan seperti Hootsuite atau TweetDeck untuk menjadualkan terbitan anda terlebih dahulu. Dalam seminggu daftar masuk sekali-sekala dan balas komen komen yang anda terima.

Platform Media Sosial Luas, beri Tumpuan pada niche anda

Anda  kena berada di semua laman media sosial ke? Jawapannya sama sekali tidak, cuma berpegang pada laman media sosial yang terbaik untuk anda. Contohnya, jika anda mempunyai kandungan yang sangat visual - sekiranya anda menjalankan restoran atau menjual makanan, mungkin anda punya kedai jual haiwan peliharaan ataupun studio seni - platform yang paling sesuai untuk anda adalah Facebook dan Instagram. Jika anda menjual barang-barang kreatif? ataupun handmade beri tumpuan pada laman Etsy atau Pinterest. Ataupun anda menjalankan B2B syarikat (perniagaan-ke-perniagaan)? Jika Ya, maka, LinkedIn mungkin pilihan laman yang terbaik untuk anda , jangan lupa memberi tumpuan. (Keep the FOCUS)

Sertai dan Kerap hadiri Organisasi Tempatan.

Saya berpendapat, tiada yang lebih berkesan dari pemasaran yang berdepan muka. Ya, jumpa bakal pelanggan, bersosial dengan mereka dan dengar kehendak mereka. Cara ini mungkin akan mengambil sedikit masa tetapi ia adalah satu cara yang baik untuk mendapatkan pelanggan baru dan "build rapport". Jika anda bijak menjadualkan ini, saya pasti ini akan banyak membantu memberi anda pelanggan baru. 

Cari Perkongsian Strategik


Mungkin antara semua disini, cara ini tidak perlu dilakukan segera. Berikan sedikit pendekatan buatkan sedikit penyelidikan dan cari atau mulakan perkongsian strategik dengan syarikat lain untuk promosi, pengedaran, pembangunan produk, atau jualan 'tambahan'. Perkongsian strategik yang kuat memberi anda pasaran sasaran yang tersedia dan secara tidak langsung juga memberi kelebihan pada pasaran itu sendiri . Contoh jika anda menjalankan studio yoga, anda boleh bekerjasama atau mengadakan kempen pemasaran dengan spa tempatan. Bagi pengguna pula, mereka mendapat kebaikan 2 in 1, misalannya.

Yang Pasti Perniagaan Kecil Harus Memberi Keutamaan Pada Pemasaran 


Senarai syarikat anda online

Tak perlu fikir panjang, strategi ini sudah seharusnya dilaksanakan, tetapi masih banyak lagi perniagaan memandang remeh perkara ini.  Jangan lupa bakal pelanggan sentiasa membuat "reference check"  jadi pastikan perniagaan and boleh dijumpai dan telah pun berada online. Jadi luangkan beberapa minit dan submit maklumat perniagaan di Google, Yahoo Bing dan Yelp. Update lokasi perniagaan,  waktu perniagaan, gambar dan apa apa maklumat penting, atau tawaran.

Dapatkan bantuan.

Sebagai pemilik perniagaan, sudah pasti anda sentiasa mengejar masa. Seandainya anda tiada masa untuk mempraktikkan sesetengah strategi pemasaran upah sahaja konsultan atau seseorang yang boleh melakukannya untuk anda.

Apa sahaja yang anda lakukan, pastikan anda beri keutamaan buat pemasaran produk ataus servis anda. Luangkan sedikit masa sekarang ini, inshaallah dengan doa dan usaha saya pasti perniagaan anda akan melihat ganjaran untuk bulan bulan yang akan datang. Kebiasaannya 'part' yang paling sukar sekali adalah 'part' bermula nya sesuatu.

Salam sukses.
Jika artikel ini memberi manfaat, mohon kongsi di laman sosial anda. Sharing is caring



Berniaga Ke? Bakal Pelanggan boleh jumpa produk dan perkhidmatan anda?

Bakal Pelanggan...mereka tahu anda berniaga ke?

Rasanya terbaca online terdapat kira kira 2.4billion orang yang menggunakan internet seluruh dunia. Maksudnya anda boleh menggunakan Internet untuk mendekati ramai orang lah tu, 2.4billion lebih kurang 35% daripada penduduk dunia. Kata rencana statistik lagi, dari 2.4 billion itu, kira kira 1.7 bilion orang menggunakan Internet setiap hari. Bukan kah sudah tiba masanya perniagaan anda berada online? Ini saya kongsikan 3 sebab anda tidak boleh endahkan, tentang kusasa internet ;

Berniaga online tapi tiada pelanggan

 1. Dengan menggunakan kuasa internet anda boleh menonjolkan syarikat atau jenama anda dan bakal pelanggan boleh jumpa produk dan perkhidmatan anda. Pernah terfikir tidak, kenapa agaknya perniagaan selalau mengeluarkan iklan di papan iklan? ataupun membeli ruang iklan di surat khabar, majalah, dan TV? Kadang kadang mereka melakukan ini walaupun mereka tidak menjual produk atau perkhidmatan tertentu. Sebab utamanya pengiklanan sedemikian diadakan adalah untuk memberitahu khalayak ramai bahawa perniagaan mereka wujud, dengan harapan apabila orang mempunyai sesuatu yang mereka perlukan dari niche atau industri itu, mereka akan sentiasa memikirkan jenama yang dipaparkan.

Pengiklanan secara 'online' bermula dari laman web anda. Inilah 'papan iklan' anda.

2. Dengan adanya 'online presence' anda boleh memberitahu orang mengenai produk dan perkhidmatan anda. Bezanya dengan papan iklan, cetakan iklan, dan rancangan TV, pengiklanan online tiada had maxima masa dan tempat . Anda boleh kedepankan bermacam macam tawaran pada bakal pelanggan. Bukan sahaja maklumat anda juga boleh tawarkan, gambar, manual, buku, contest, quiz, voucher dan pelbagai maklumat untuk mereka membaca. Anda boleh memberi bakal pelanggan, kesedaran tentang manfaat dan butir-butir lain produk dan perkhidmatan anda tiap tiap hari tiap tiap jam. 24/7

 3. Internet memberi anda peluang berinteraksi dengan bakal pelanggan anda. Tidak seperti pengiklanan tradisional, pengiklanan online memberi peluang hubungan dua hala dengan bakal pelanggan. Anda boleh mendengar dari mereka secara langsung, dan anda punyai akses untuk menanyakan apa yang mereka mahu. Anda juga boleh mengkaji tingkah laku mereka di laman web anda untuk mengetahui produk dan perkhidmatan mana yang paling popular dengan mereka dan anda juga boleh menjual terus kepada mereka.

Jual Beli secara online memang popular, dan bukan lagi dianggap sesuatu yang baru. Malah, kira-kira 48% pengguna online Malaysia , menggunakan Internet untuk tujuan membeli-belah. Sebagai pemilik perniagaan persoalan yang anda harus tanyakan konsultan reka laman anda  adalah :

"bagaimana bakal pelanggan saya boleh jumpa produk dan perkhidmatan perniagaan saya? Jenama saya boleh dilihat online ke? " 

Yes, memang terdapat perbezaan ketara antara perniagaan yang boleh dilihat online dan yang hanya mempunyai kehadiran online. Ianya seperti mempunyai sebuah kedai di bahagian yang paling sibuk di bandar banding yang jauh dipinggir bandar.

Guna SEO didalam perancangan pembinaan laman web anda. Jangan lupa, berbilion-bilion orang menggunakan internet dan jika anda belum lagi menggunakan SEO untuk membantu anda dalam carian enjin, maka sudah tiba masanya anda lakukan demikian.

Mohon majukan artikel ini ke laman sosial anda, harapan kami agar ia memberi manfaat pada yang membaca.


Jumaat, 3 Februari 2017

Memulakan Laman Web Dengan Pelaburan Yang Sangat Minimum.


Reka Laman Web Sendiri, Pelaburan Minimum

Antara Perkara yang harus anda persoalkan sebelum membuat Laman Web Sendiri


Sebelum anda membina sendiri laman web pertama anda, Tanya diri soalan ini, apa yang boleh saya tawarkan kepada pelawat saya? Apakah strategi saya untuk mendapatkan wang daripada laman web saya? Bolehkah saya mengeluarkan kandungan untuk laman web saya dengan mudah? Adakah saya tahu topik saya dengan baik? Bolehkah saya menjawab soalan soalan pelawat saya nanti? Bolehkah nanti laman web saya di lakar oleh enjin carian google dan enjin carian lain?

Sebelum anda memulakan laman web, anda perlu tahu topik anda dan senarai kata kunci anda, yes saya dah kata tadi, kata kunci..saya akan ulangi lagi , anda perlu tahu topik dan kata kunci. (keyword)

Keyword

Kata-kata anda penting! Kerana pilihan yang kurang baik akan melambatkan kejayaan aktiviti online anda! Anda inginkan dan perlukan kata kunci yang akan memberi anda pendahuluan di carian enjin. Spend time on Keyword Research. Saya menggunakan servis ini, yang membenarkan saya memberi data pada pelanggan saya, tetapi jika anda ingin guna servis percuma cuba Keyword Tool.


Inginkan Cara Mudah Mencari Kata Kunci Terbaik Untuk Ranking di Google?

Click Here 



Hosting & Domain

Bila anda sudah mempunyai kata kunci, maka sudah tiba masanya pula untuk membeli domain dan hosting. Saya menggunakan, EzWebz , Godaddy, Zoho, Bluehost dan Weebly untuk membeli semua domain saya, jika anda berkenan mengguna syarkat di Malaysia cuba cynet atau just simple . mereka antara syarikat di Malaysia yang memberi  perkhidmatan hosting web yang dipercayai.

Semua platform ini mudah untuk digunakan. Jika anda mempunyai masalah mengintegrasikan wordpress atau blogger anda pada host, anda boleh hubungi saya dan saya akan melakukannya.

Monetize

Tahniah! Dah anda sekarang mempunyai laman sediri pastikan anda penuh kan laman dengan kandungan yang unik, ia akan mengambil sedikit masa sebelum anda mula dapatkan pendapatan pasif  tapi anda boleh bermula dengan 3 laman yang dipercayai ini untuk digunakan dalam usaha menjana wang dari laman anda; adsense, amazon dan clickbank.

Jangan lupa 'submit' laman anda ke enjin carian dan mulakan proses mendapatkan ranking kata kunci anda di enjin carian google, yahoo, bing dan lain-lain ..

Jika anda mempunyai masalah kedudukan untuk kata kunci anda, atau jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda juga boleh hubungi kami. Saya atau rakan kerja akan cuba menjawab persoalan anda dalam masa 48 jam.




Rabu, 1 Februari 2017

Ada Cara Buat Duit dengan Modal Rendah dan Cepat ke?


Guru guru internet kata "Jom Buat Duit Tanpa Modal, Guna Internet Guna Handphone, Boleh Kaya, Cepat dan Mudah" 


'Sifu' online marketing telah menjual idea pada kita bahawa, kalau nak buat duit online , mudah  sangat. Buat duit online dengan modal rendah katanya. Kata sifu lagi cuma beli produk panduan mereka, and then.. dah tak perlu susah susah, semua murah semua senang! so.. kita pun, terpengaruh dengan 'pm' dan like, kita pun belilah produk mereka. 


First, anda kena join kursus atau seminar sifu, dengar pula pandangan dari pakar desain,  pakar copywriting, pakar buat duit atas angin, pakar itu pakar ini...hmm mana tak membakar semangat?! Selesai kursus, dah nak kena  beli lagi produk lain, khusus pula cara bagaimana untuk benar-benar laksanakan teori-teori yang telah diajar dalam kursus / seminar pertama tadi tu. Nak tahu? Mestilah nak, kita pun nak tahu Rahsia pemasaran online tu apa? Kita pun beli lah peralatan pemasaran.



Ada cara ke buat duit dengan modal rendah? Ada cara buat duit dengan cepat ke?
Masa kat kursus, concertrate bagai, WOW terpegun bunyi begitu mudah sahaja. Sales letter sifu sifu semua pun bergendang sama, "Mudah , Murah, Jangan ketinggalan". Tetapi, apabila anda dah dapat produk 'insiders secret' atau 'online marketing like a boss'  anda rasa macam tergantung pulak, blurr bila dah nak aplikasikan maklumat 'penting' yang anda terima, itu dengan sendiri. 

Persoalan diminda, macamana nak buat duit jual kosmetik? Sama ke cara nak buat duit jual handphone, nak buat duit jual jamu? But what if saya nak jual umrah je? Hmm sama ke cara pemasaran online? Bukan tak bagus panduan yang dibeli tapi, it lacks  info on tactic application to your niche. 


Ignore , IGNORE,  Please IGNORE anyone who tells you that one 'taktik' fits all industry. Juga jauhkan diri pada yang mana mengatakan anda boleh otomasikan process therefore 'kerja senang", these are Red Flags for you. Taktik pemasaran, ini boleh jayakan perniagaan anda only when anda tahu strategi pemasaran untuk perniagaan online anda. Dah tahu apa strategi pemasaran online anda?




Sebenarnya tanpa pengalaman  sedikit pun anda boleh mempunyai, laman web, yang boleh  berfungsi dan READY FOR business dalam 7 hari atau kurang.

Yes sumpah, in this day and age, dah tak memerlukan seorang 'pintar teknikal' untuk membuat laman web atau surat jualan yang boleh terus mengambil pesanan dan menerima kad kredit. TETAPI memang terdapat beberapa perkara yang anda perlu tahu dan pelajari sebelum mula membina laman web anda. 


Yes betul, bila anda tahu bagaimana untuk setup laman web anda sendiri, boleh menjimatkan ratusan, mungkin juga beribu-ribu ringgit. TETAPI jika anda tidak tahu menggunakan elemen elemen yang penting dilaman, anda akan hilang  kehebatan  dan peluang pendapatan beribu ribu ringgit juga. Design and look is important but second to functionality. 





Walaupun desain website anda terbaik dan dapat anugerah pun, terus terang saya cakap, jika ianya tidak boleh memberi pulangan tak guna. Ingat, Carian Google tidak memerhati ataupun langsung mengambil berat cantik buruknya sesuatu laman...persoalan yang anda harus tanya pereka laman anda adalah, Bolehkah bakal pembeli saya cari laman saya.

Desain website terbaik, memang mahal dan untuk membangunkan dan mengemaskinikan laman web pun mahal. But pulangannya lebih dari memuaskan. If you are paying for this service pastikan 10 elemen ini diwujudkan oleh designer atau servis Pembina laman anda. >> Ceklist Desain Website Terbaik


Tahukah anda bahawa anda boleh reka laman web sendiri dan 'hidupkan' perniagaan anda, kurang daripada $ 100. Jika anda tidak mampu $ 100 untuk memulakan perniagaan, maka anda perlu mempertimbangkan secara serius samaada pemasaran secara online ini untuk anda, perniagaan online juga mungkin bukan untuk anda sebenarnya. Minta maaf , saya tidak bermaksud untuk berkata kata negatif, tetapi ini fakta, untuk membuat duit secara online, anda perlu belanja duit. 


Yes saya faham , bukan semua orang mampu $400 untuk 'HTML editor' atau $149 sebulan untuk web laman bersama akaun hosting.  So here is an approach you can adopt. "Test small,lose small." Bila baru nak mula, tak perlu beli semua alat perisian dan grafik mewah cadangan sifu. Sudah tentu lah, saya akan halakan anda pada tempat-tempat di mana anda boleh memulakan laman web dengan pelaburan yang sangat sangat minimum. 


Apabila anda sudah berpengalaman dan  bersedia untuk mengambil langkah seterusnya anda boleh bawa perniagaan online anda ke tahap yang seterusnya, anda boleh gunakan peralatan dan perisian dari sumber sahih dan canggih untuk memberi peningkatan mendadak untuk perniagaan online anda. Saya pasti anda akan lihat peningkatan pada keuntungan anda dan perniagaan online anda akan menjadi hebat dan lebih mudah untuk diuruskan kelak.


Apa strategi online anda? kerana, tak guna kalau pandai mengaplikasikan taktik pemasaran TANPA matlamat tertulis dan strategi yang boleh diukur.


Tanpa strategi pemasaran online anda akan kehilangan hari, minggu dan bulan. Anda akan kecewa dari kesemua percubaan-dan- kesilapan. Kalau anda betul betul nak berjimat, adakan strategy pemasaran. Pelajari cara pemasaran online yang efektif, pelajari cara untuk meningkatkan trafik, pelajari desain website terbaik untuk carian google (not your preference, but search preference). 

Sesetengah guru atau sifu akan memberikan anda senarai "must haves" , yes memang tidak dinafikan sesetengah peralatan  pemasaran akan menambah nilai pelaburan.  Tetapi, ada juga yang cuma "dimajukan" untuk komisen affiliate. 
(Kalau mereka memberitahu anda tentang sumber-sumber kos percuma dan rendah yang disediakan untuk membina laman web anda, mereka tak akan dapat komisen affiliate) Yes some products which they 'recommend' will add value dan akan meningkatkan keuntungan anda, tetapi sebenarnya tidak penting untuk kejayaan anda.

Bukan maksud saya tu, salah untuk mendapatkan wang dari memberi cadangan, cuma saya berpendapat jangan duit itu alasan utama untuk cadangan.  Jika seseorang benar-benar ingin menjaga kepentingan pelanggan beliau, then beri cadangan untuk produk yang bermanfaat be the priority. Jangan salah sangka, no problem actually jika dengan cadangan sifu sifu pemasaran kita , anda juga jana pendapatan sedemikian. Cuma saya berpendapat pastikan rujukkan yang diberi pada pelanggan samaada produk maupun perkhidmatan berbaloi.



Jika post ini bermanfaat, dan membantu anda , silakan share dilaman sosial anda.